Tradično-netradičná punčová torta

14.08.2020

Túto punčovú tortu som piekla pre môjho otca k jeho 65tke. Musím sa priznať, dala mi zabrať :D ale vďaka za trpezlivosť, vyšla a mi. Dokonca aj chutila všetkým, tak môžem teda s čistým svedomím posunúť recept ďalej. Inšpirovala som sa jednou šikovnou cukrárkou - LULUS, ktorá obvzláštnila túto klasiku malinami a bielou čokoládou. Ja som si to ešte trošku upravila a čo je na tom super, ak človek dostane pečenie pod kožu, môže sa s tým krásne vyhrať, tak ako aj ja s touto tortou. Tak dosť bolo slov, môžeme ísť na to!!

Čo potrebuješ:

Korpus č.1

  • 6 vajec
  • 6 PL trstinového cukru
  • 6 PL hladkej múky
  • 1 balík kypriaci prášok

Korpus č.2

  • 3 vajcia
  • 3 PL trstinového cukru
  • 3 PL hladkej múky
  • 1/2 balík kypriaci prášok
Sirup: 
  • 3 dcl voda
  • 150 g trstinový cukor
  • 4 PL malinový sirup
  • 300 g malin
  • Rumová aróma
  • červené farbivo

Priprav si tortovú formu - ja som použila rozmer 26x26. Na spodok formy si daj papier na pečenie - pozri foto. Okraje som nenatierala, moja forma to nepotrebuje :) 

Príprava korpusu:

Korpus č.1 - rozdeľ si vajíčka na bielka a žĺtka. 6 bielok daj do misky a pridaj k nim 6 polievkových lyžíc trstinového cukru. Poriadne vymiešaj - bielka s cukrom musíš mixovať tak dlho, aby ti vznikol tuhý sneh, ktorý keď si otočíš nad hlavu, tak ti na tu hlavu nespadne. Pri miešaní bielok je potrebná trpezlivosť a na tom stojí aj celý výsledok - ako sa ti upečie korpus. Ak už máš bielka vymiešané, vypni mixér a už ďalšie ingrediencie premiešavaj lopatkou.

6 vaječných žĺtkov postupne pridávaj k vymiešanej bielkovej hmote a jemnými pohybmi premiešavaj. POZOR - nebuchaj, neplieskaj, necapkaj. Pohyby musia byť jemné a s láskou. Lopatku smeruj dole, ako keby si naberal/a cesto zospodu. Takto jemne premiešaj všetky žĺtka. 

Rovnako postupuj aj s múkou, ktorú si ešte predtým spolu aj s kypriacim práškom PREOSEJ. Je to veľmi dôležité - nebudeš mať v ceste nežiadané kúsky, či niečo navyše, čo sa niekedy v múke objaví. Rovnako ako si pridával/a žĺtka, pridávaj aj múku. Pomaličky, po lyžici, všetko jemne premiešaj. 

Ak už maš všetko pekne prepojené, cesto si daj na vopred pripravenú formu a daj piecť.

Pečenie : Prvých 15 minút - 180°C, potom ďalších 10 minút - 150°C. Korpus si skontroluj špáradlom. Piekla som bez ventilátora.

Postup na druhý korpus - stredný korpus je rovnaký. Akurát použiješ polovičné množstvo ingrediencii: 

3 vajíčka, 3PL trstinový cukor, 3PL hladká múka, 1/2 sáčok kypriaci prášok. Postupuj rovnako ako pri prvom. Peč rovnaký čas.

Oba korpusy si nechaj poriadne vychladiť. 

  • Korpus zo šiestich vajec potom ako vychladne si rozrež na polovicu. 
  • Korpus z troch vajec - ten použiješ ako stredný, tak si z vrchu odrež tenkú vrstvu, aby sa ti do neho dostalo čo naviac sirupu.

Sirup :

Počas toho ako sa ti korpusy chladia, priprav si sirup. 3 dcl vody si nechaj zovrieť aj s 150g trstinového cukru. Nechaj chvíľu vychladnúť. Pridaj 4 PL malinového sirupu, lyžicu rumovej esencie, trochu červeného farbiva a na koniec maliny - 250g naozaj stačí :) Všetko premiešaj a nasledne vymixuj na hladkú hmotu. V malinách sú kôstky, tak túto zmes si prepasíruj cez sitko. 

Vrstvenie:

Potom ako sa oba korpusy vychladili - väčší korpus rozrež na dve rovnaké časti a menší korpus - zvrchu odrež tenkú vrstvu. 

Prvý korpus natri poriadnou vrstvou višňového džemu. Na ten polož druhý- stredný korpus, na ktorý postupne lyžicou potri sirupom. Sirup musí poriadne vsiaknuť. Môžeš si jemne pomôcť vidličkou a sirup vtláčať do korpusu. Nasleduje vrchná tretia časť. Tú natri poriadnou vrstvou višňového džemu a ulož na tortu potretou časťou nadol. Tortu zaťažíme a dáme na noc do chladničky. 

Čokoládová poleva:

Zohrej si 140ml smotany, ale tak aby nevrela! Pridaj k zohriatej smotane na kúsky nalámanú bielu čokoládu. Je dôležité pridať také množstvo aké píšem - 250g čokolády - ak dáš menej, čokoládová poleva bude riedka a ztečie. 

Ak máš čokoládu roztopenú, nechaj ju mierne vychladiť a polej. Ozdob podľa svojích predstáv a chutí. A daj ešte na také tri hodinky do chladničky. 

Hotovo!

Verím, že sa Ti táto punčová torta tiež podarí a ak máš nejaké napády, či návrhy, tak šup s nimi dole do komentára :) 

Zuzka...

Najnovšie články na blogu

Prečítajte si, čo je nové
 

Milujem sladké, ale keďže som zistila, že s čokoládou nie je moja pleť kamarátka, tak som hľadala iné varianty. Už asi pred dvoma rokmi mi kamarátka priniesla sem do Egypta kokosovú múku. Absolútne som netušila, že čo s tým. Prešla som asi milión stránok so zdravými i ,,nezdravými" receptami a nikde nič. Kamoši nám asi pred mesiacom priniesli...

V miske si zmiešaj rozdrvené sušienky/ prípadne medovníčky, ak máš doma ako ja / s roztopeným maslom. Vysyp do tortovej formy a lyžicou rovnomerne poutláčaj na dno a boky formy. Vlož do rúry a daj korpus piecť na 15 minút pri 170 °C.

Viete si predstaviť mat dokonalo vyčistenú pleť od make-upu a všetkých nečistôt za dve minúty? Tak tu sa dozviete, ako na to..Najprv vám napíšem niečo o technológii, ktorá to dokáže.