Počuli ste niekedy pojem holistický prístup? S týmto pojmom sa môžete stretnúť pri výživovom doplnku Go, vďaka ktorému si doplníte potrebné živiny na celý deň. Go zaujíma holistický prístup k optimálnej energetickej úrovni, bystrosti a sústredenosti. Skladá sa z 23 účinných ingrediencií – vrátane 8 živín podporujúcich mozog, kofeínu zo...
Tradično-netradičná punčová torta
Túto punčovú tortu som piekla pre môjho otca k jeho 65tke. Musím sa priznať, dala mi zabrať :D ale vďaka za trpezlivosť, vyšla a mi. Dokonca aj chutila všetkým, tak môžem teda s čistým svedomím posunúť recept ďalej. Inšpirovala som sa jednou šikovnou cukrárkou - LULUS, ktorá obvzláštnila túto klasiku malinami a bielou čokoládou. Ja som si to ešte trošku upravila a čo je na tom super, ak človek dostane pečenie pod kožu, môže sa s tým krásne vyhrať, tak ako aj ja s touto tortou. Tak dosť bolo slov, môžeme ísť na to!!
![](https://2cf1ff4543.clvaw-cdnwnd.com/325d42bf30ffd68c40b6c1bbfda4f91c/200001290-399f4399f7/Sni%CC%81mka%20obrazovky%202020-08-17%20o%209.50.27.png?ph=2cf1ff4543)
Čo potrebuješ:
Korpus č.1
- 6 vajec
- 6 PL trstinového cukru
- 6 PL hladkej múky
- 1 balík kypriaci prášok
Korpus č.2
- 3 vajcia
- 3 PL trstinového cukru
- 3 PL hladkej múky
- 1/2 balík kypriaci prášok
![](https://2cf1ff4543.clvaw-cdnwnd.com/325d42bf30ffd68c40b6c1bbfda4f91c/200001288-129d1129d4/Sni%CC%81mka%20obrazovky%202020-08-17%20o%209.50.15.png?ph=2cf1ff4543)
- 3 dcl voda
- 150 g trstinový cukor
- 4 PL malinový sirup
- 300 g malin
- Rumová aróma
- červené farbivo
Priprav si tortovú formu - ja som použila rozmer 26x26. Na spodok formy si daj papier na pečenie - pozri foto. Okraje som nenatierala, moja forma to nepotrebuje :)
Príprava korpusu:
Korpus č.1 - rozdeľ si vajíčka na bielka a žĺtka. 6 bielok daj do misky a pridaj k nim 6 polievkových lyžíc trstinového cukru. Poriadne vymiešaj - bielka s cukrom musíš mixovať tak dlho, aby ti vznikol tuhý sneh, ktorý keď si otočíš nad hlavu, tak ti na tu hlavu nespadne. Pri miešaní bielok je potrebná trpezlivosť a na tom stojí aj celý výsledok - ako sa ti upečie korpus. Ak už máš bielka vymiešané, vypni mixér a už ďalšie ingrediencie premiešavaj lopatkou.
6 vaječných žĺtkov postupne pridávaj k vymiešanej bielkovej hmote a jemnými pohybmi premiešavaj. POZOR - nebuchaj, neplieskaj, necapkaj. Pohyby musia byť jemné a s láskou. Lopatku smeruj dole, ako keby si naberal/a cesto zospodu. Takto jemne premiešaj všetky žĺtka.
Rovnako postupuj aj s múkou, ktorú si ešte predtým spolu aj s kypriacim práškom PREOSEJ. Je to veľmi dôležité - nebudeš mať v ceste nežiadané kúsky, či niečo navyše, čo sa niekedy v múke objaví. Rovnako ako si pridával/a žĺtka, pridávaj aj múku. Pomaličky, po lyžici, všetko jemne premiešaj.
Ak už maš všetko pekne prepojené, cesto si daj na vopred pripravenú formu a daj piecť.
Pečenie : Prvých 15 minút - 180°C, potom ďalších 10 minút - 150°C. Korpus si skontroluj špáradlom. Piekla som bez ventilátora.
Postup na druhý korpus - stredný korpus je rovnaký. Akurát použiješ polovičné množstvo ingrediencii:
3 vajíčka, 3PL trstinový cukor, 3PL hladká múka, 1/2 sáčok kypriaci prášok. Postupuj rovnako ako pri prvom. Peč rovnaký čas.
Oba korpusy si nechaj poriadne vychladiť.
- Korpus zo šiestich vajec potom ako vychladne si rozrež na polovicu.
- Korpus z troch vajec - ten použiješ ako stredný, tak si z vrchu odrež tenkú vrstvu, aby sa ti do neho dostalo čo naviac sirupu.
Sirup :
Počas toho ako sa ti korpusy chladia, priprav si sirup. 3 dcl vody si nechaj zovrieť aj s 150g trstinového cukru. Nechaj chvíľu vychladnúť. Pridaj 4 PL malinového sirupu, lyžicu rumovej esencie, trochu červeného farbiva a na koniec maliny - 250g naozaj stačí :) Všetko premiešaj a nasledne vymixuj na hladkú hmotu. V malinách sú kôstky, tak túto zmes si prepasíruj cez sitko.
Vrstvenie:
Potom ako sa oba korpusy vychladili - väčší korpus rozrež na dve rovnaké časti a menší korpus - zvrchu odrež tenkú vrstvu.
Prvý korpus natri poriadnou vrstvou višňového džemu. Na ten polož druhý- stredný korpus, na ktorý postupne lyžicou potri sirupom. Sirup musí poriadne vsiaknuť. Môžeš si jemne pomôcť vidličkou a sirup vtláčať do korpusu. Nasleduje vrchná tretia časť. Tú natri poriadnou vrstvou višňového džemu a ulož na tortu potretou časťou nadol. Tortu zaťažíme a dáme na noc do chladničky.
Čokoládová poleva:
Zohrej si 140ml smotany, ale tak aby nevrela! Pridaj k zohriatej smotane na kúsky nalámanú bielu čokoládu. Je dôležité pridať také množstvo aké píšem - 250g čokolády - ak dáš menej, čokoládová poleva bude riedka a ztečie.
Ak máš čokoládu roztopenú, nechaj ju mierne vychladiť a polej. Ozdob podľa svojích predstáv a chutí. A daj ešte na také tri hodinky do chladničky.
Hotovo!
Verím, že sa Ti táto punčová torta tiež podarí a ak máš nejaké napády, či návrhy, tak šup s nimi dole do komentára :)
Zuzka...
Najnovšie články na blogu
Prečítajte si, čo je nové
Moja cesta za krajšou pleťou
Môj kolotoč s pleťou sa spustil presne osem rokov dozadu, kedy sa mi narodila moja Evka. V tom čase som žila v Egypte a problematickú pleť som prisudzovala miestu kde žijem. O pleť som sa maximálne starala, človek by povedal, že slnko a more mi pomôžu ale opak bol pravdou. Každým dňom sa mi stav pleti zhoršoval. Keď mala...
Kokosovo-tvarohový koláč
Najskôr si pripravte korpus. Sušienky rozdrvte alebo rozmixujte najemno. Zmiešajte ich s kokosom. Maslo rozpustite a zalejte ním sušienkovú zmes. Dôkladne premixujte ešte v mixéri, aby sa všetko prepojilo.