Tradično-netradičná punčová torta

14.08.2020

Túto punčovú tortu som piekla pre môjho otca k jeho 65tke. Musím sa priznať, dala mi zabrať :D ale vďaka za trpezlivosť, vyšla a mi. Dokonca aj chutila všetkým, tak môžem teda s čistým svedomím posunúť recept ďalej. Inšpirovala som sa jednou šikovnou cukrárkou - LULUS, ktorá obvzláštnila túto klasiku malinami a bielou čokoládou. Ja som si to ešte trošku upravila a čo je na tom super, ak človek dostane pečenie pod kožu, môže sa s tým krásne vyhrať, tak ako aj ja s touto tortou. Tak dosť bolo slov, môžeme ísť na to!!

Čo potrebuješ:

Korpus č.1

  • 6 vajec
  • 6 PL trstinového cukru
  • 6 PL hladkej múky
  • 1 balík kypriaci prášok

Korpus č.2

  • 3 vajcia
  • 3 PL trstinového cukru
  • 3 PL hladkej múky
  • 1/2 balík kypriaci prášok
Sirup: 
  • 3 dcl voda
  • 150 g trstinový cukor
  • 4 PL malinový sirup
  • 300 g malin
  • Rumová aróma
  • červené farbivo

Priprav si tortovú formu - ja som použila rozmer 26x26. Na spodok formy si daj papier na pečenie - pozri foto. Okraje som nenatierala, moja forma to nepotrebuje :) 

Príprava korpusu:

Korpus č.1 - rozdeľ si vajíčka na bielka a žĺtka. 6 bielok daj do misky a pridaj k nim 6 polievkových lyžíc trstinového cukru. Poriadne vymiešaj - bielka s cukrom musíš mixovať tak dlho, aby ti vznikol tuhý sneh, ktorý keď si otočíš nad hlavu, tak ti na tu hlavu nespadne. Pri miešaní bielok je potrebná trpezlivosť a na tom stojí aj celý výsledok - ako sa ti upečie korpus. Ak už máš bielka vymiešané, vypni mixér a už ďalšie ingrediencie premiešavaj lopatkou.

6 vaječných žĺtkov postupne pridávaj k vymiešanej bielkovej hmote a jemnými pohybmi premiešavaj. POZOR - nebuchaj, neplieskaj, necapkaj. Pohyby musia byť jemné a s láskou. Lopatku smeruj dole, ako keby si naberal/a cesto zospodu. Takto jemne premiešaj všetky žĺtka. 

Rovnako postupuj aj s múkou, ktorú si ešte predtým spolu aj s kypriacim práškom PREOSEJ. Je to veľmi dôležité - nebudeš mať v ceste nežiadané kúsky, či niečo navyše, čo sa niekedy v múke objaví. Rovnako ako si pridával/a žĺtka, pridávaj aj múku. Pomaličky, po lyžici, všetko jemne premiešaj. 

Ak už maš všetko pekne prepojené, cesto si daj na vopred pripravenú formu a daj piecť.

Pečenie : Prvých 15 minút - 180°C, potom ďalších 10 minút - 150°C. Korpus si skontroluj špáradlom. Piekla som bez ventilátora.

Postup na druhý korpus - stredný korpus je rovnaký. Akurát použiješ polovičné množstvo ingrediencii: 

3 vajíčka, 3PL trstinový cukor, 3PL hladká múka, 1/2 sáčok kypriaci prášok. Postupuj rovnako ako pri prvom. Peč rovnaký čas.

Oba korpusy si nechaj poriadne vychladiť. 

  • Korpus zo šiestich vajec potom ako vychladne si rozrež na polovicu. 
  • Korpus z troch vajec - ten použiješ ako stredný, tak si z vrchu odrež tenkú vrstvu, aby sa ti do neho dostalo čo naviac sirupu.

Sirup :

Počas toho ako sa ti korpusy chladia, priprav si sirup. 3 dcl vody si nechaj zovrieť aj s 150g trstinového cukru. Nechaj chvíľu vychladnúť. Pridaj 4 PL malinového sirupu, lyžicu rumovej esencie, trochu červeného farbiva a na koniec maliny - 250g naozaj stačí :) Všetko premiešaj a nasledne vymixuj na hladkú hmotu. V malinách sú kôstky, tak túto zmes si prepasíruj cez sitko. 

Vrstvenie:

Potom ako sa oba korpusy vychladili - väčší korpus rozrež na dve rovnaké časti a menší korpus - zvrchu odrež tenkú vrstvu. 

Prvý korpus natri poriadnou vrstvou višňového džemu. Na ten polož druhý- stredný korpus, na ktorý postupne lyžicou potri sirupom. Sirup musí poriadne vsiaknuť. Môžeš si jemne pomôcť vidličkou a sirup vtláčať do korpusu. Nasleduje vrchná tretia časť. Tú natri poriadnou vrstvou višňového džemu a ulož na tortu potretou časťou nadol. Tortu zaťažíme a dáme na noc do chladničky. 

Čokoládová poleva:

Zohrej si 140ml smotany, ale tak aby nevrela! Pridaj k zohriatej smotane na kúsky nalámanú bielu čokoládu. Je dôležité pridať také množstvo aké píšem - 250g čokolády - ak dáš menej, čokoládová poleva bude riedka a ztečie. 

Ak máš čokoládu roztopenú, nechaj ju mierne vychladiť a polej. Ozdob podľa svojích predstáv a chutí. A daj ešte na také tri hodinky do chladničky. 

Hotovo!

Verím, že sa Ti táto punčová torta tiež podarí a ak máš nejaké napády, či návrhy, tak šup s nimi dole do komentára :) 

Zuzka...

Najnovšie články na blogu

Prečítajte si, čo je nové
 

Aký má význam pre moju pleť sérum? Je vôbec potrebné ho používať? To sú väčšinou otázky, ktoré si kladieme hneď pri rozhodovaní, či sérum zaradiť do svojej dennej rutiny. V tomto článku vám vysvetlím, čo je to pleťové sérum, prečo ma význam sérum pre našu pleť a kedy ho používať.

Dvaja ľudia s rovnakou výškou a hmotnosťou môžu mať dve naprosto odlišné postavy. Zloženie tela ako vieme je pomer tuku a svalov. Tu však nejde až tak o to, koľko nám váha ukáže kilogramov, ale základ aká je je kompozícia nášho tela a hlavne to, AKO SA CÍTIME.

Vrásky, jemné linky a pigmentové škvrny sú prejavy, ktoré nám s vekom na koži neúprosne pribúdajú. Aj keď sa snažíme zvaliť vinu na to, že sme zase o rok starší, tým hlavným vinníkom je tzv. fotoaging - poškodenie kože spôsobené slnečným žiarením. Fotostarnutie, ktoré je zodpovedné za 90 percent viditeľných zmien pokožky, je priamym výsledkom...