Mrkvový koláč

22.05.2021

Tento koláčik patrí medzi úplne že najjednoduchšie recepty, na aké som kedy narazila. Je krásne vláčny, chutný, jednoduchý a hlavne, každému chutil..

Čo potrebuješ na cesto?

Na pečenie som použila tortovú formu, ktorú som si vystlala papierom na pečenie a urobila som ozaj dobre. Korpus krásne narástol :) Je veľmi dôležité, aby si vajíčka s cukrom krásne vyšľahal/vyšľahala. Daj si na tom záležať. 

  • 2 hrnčeky špaldová múka
  • 1 hrnček cukor
  • 1/2 hrnčeka mleté orechy
  • 1/2 hrnčeka olej
  • 3 ks vajce
  • 3 ks mrkva (väčšia) 
  • 1 balíček prášok do pečiva
  • 1 PL med
  • 1 KL škorica mletá
  • 1 štipka muškátový orech

Plnka:

  • 2 tégliky biely jogurt
  • 1 riccota/mascarpone alebo tvaroh 
  • 100 g biela čokoláda
  • 50 g maslo
  • vanilkový cukor
     

NA KORPUS:

  • jahodový džem/ môže byť aj iný, aký maš doma

NA OZDOBU:

  • strúhaný kokos

POSTUP

  • 1

    Mrkvu nastrúhaj na jemno. /Ja som použila nastrúhanú mrkvu s jabĺčkom, ktorú som si odšťavila. /

  • 2

    V miske si mixérom vyšľahaj vajíčka s cukrom do peny. Určite si daj záležať, aby si šlahal/a ozaj dlho. Pridaj med, škoricu a muškátový oriešok. Miešaj ďalej.

  • 3

    Následne zamiešaj olej, nasekané orechy/napr.vlašské/ a na záver jemne primiešaj múku a kypriaci prášok.

  • 4

    Na koniec do cesta už len jemne zamiešaj nastrúhanú mrkvu a všetko navrstv na plech, vystlaný papierom na pečenie.

  • 5

    Peč pri 180°C približne 25 minút.

PLNKA:

  • Vo vodnom kúpeli rozpusti bielu čokoládu a maslo. / Nezľakni sa, ak sa ti maslo oddelí od čokolády...nechaj to trošku vychladnúť, premiešaj a pokračuj ďalej.

  • 2

    Do vychladnutej čokoládovej zmesi vmiešaj biely jogurt a riccotu alebo čokoľvek, čo preferuješ.


  • Upečený a vychladnutý koláčik rozkroj. Korpus je veľmi jemný, taže dávaj pozor, aby sa ti nerozpadol, ako sa to stalo mne. Rozrezaný korpus natri džemom, nechaj chvíľku prichladnúť a nasledne navrstvy polovicu plnky na korpos, prilož na vrch druhú časť, vrch natri zvyšnou plnkou..posyp kokosom a nechaj stuhnúť v chladničke aspoň hodinu. Hotovo :) 

Kto skúsi, píšte ako vám tento recept chutil :)

Dobrú chuť!

S láskou Zuzka :)