Marlenka guličky...

19.12.2018

Aj keď sme v Egypte, tak vianočné sviatky a tradície s tým spojené dodržiavame. Vianočný stromček už máme ozdobený, pečieme, varíme tradičné vianočné jedlo a vyhráva u nás vianočná hudba. VIanoce ako majú byť...

Tieto sviatky si nevieme predstaviť bez týchto marlenka guličiek. Sú fantastické a úplne jednoduché. Pridávam recept, ktorý som si opäť trochu upravila..nech sa páči.

Medové pláty si môžete upiecť alebo už dnes aj kúpiť. Ja som si upiekla, keďže tu niečo také nepoznajú. Na dva menšie pláty potrebujete:

  • 25g masla
  • 70g kokosového cukru - môže byť aj práškový cukor
  • 1 veľké vajce
  • 2 PL medu
  • 230g hladkej preosiatej múky
  • pol čajovej lyžičky sódy bicarbony
  • 1 PL mlieka

AK MÁTE DOMA UŽ UPEČENÉ MEDOVNÍČKY, TAK MÔŽETE POUŽIŤ TIE A NEMUSÍTE PIECŤ PLÁTY. STAČÍ VÁM 350g MEDOVNÍKOV - pomlieť na jemno...

Ďalšie ingrediencie:

  • 1 konzerva uvareného salka
  • 100g masla
  • 2PL medu
  • 3 hrste orechov - ja som dala zmes mandlí a vlašákov

Zmes na rozmixovaných orechov na obaľovanie. Ja som si ich trochu opiekla na sucho, aby chytili takú tú fajnú šmrcovnú chuť. 


Postup ako na to

  1.  Zapnite si rúru a nechajte vyhriať na 180 stupňov

    2.       Na začiatok si pripravte medové pláty. Receptom som sa inšpirovala na googli a keď som sa pustila do pečenia, tak som sa zhrozila prípravy nad parou. No nakoniec som zistila, že je to maximálne jednoduché. Takže v hrnci nad parou zohrievame za stále miešania maslo, cukor, vajce, mlieko a med. Nezabudnite stále miešať až kým sa spoja všetky ingrediencie. Potom si dáte zmes bokom

    3.        V samostatnej miske si zmiešajte suché ingrediencie . múku, sódu bikarbónu a do toho pridávajte pomaly horúcu zmes. Cesto bude lepkavé, ale dá sa s ním dobre pracovať.

    4.        Cesto rozdelíme na dve časti a každé rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie. Tak sa s ním pracuje veľmi dobre a neprilepí sa na valček. Rozvaľkané cesto dáme na plech a pečieme vo vopred vyhriatej rúre cca 8 minút.

   5.       Upečené cesto necháme vychladnúť a následne ho rozmixujeme úplne na jemno. 

   6.       Do misky si dajte rozmixované medové cesto. Do toho pridajte skaramelizované salko, zmäknuté maslo, med a rozmixované orechy. Ak mate radi chrumkavé, tak môžete pridať je hrubšie časti orechov.

    7.       Všetko poriadne premiešajte a šupnite do chladničky na také dve hodiny, aby sa všetky chute pekne prepojili. 

    8.     Stuhnuté cesto potom vyberieme a tvarujeme ľubovoľne veľké guličky, ktoré následne obaľujeme v rozmixovaných orechoch.   

 V chlade tieto geniálne guličky vydržia niekoľko dní, ale pochybujem že sa v tej chladničke dlho ,,ohrejú"

Verím, že vám tento recept bude chutiť

Prajem krásne vianočné sviatky

S láskou Zuzi

Receptom som sa inšpirovala na stránke The Story of a Cake

Naspäť na Sladké pečenie

Chceš ma kontaktovať?