Dokonalé cviklové brownies

22.05.2019

Milujem čokoládu a cviklu. Aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá,tak prepojenie jedného a druhého prináša úplne jedinečnú chuť. Na tento koláčik som sa chystala už dva roky a vôbec, ale vôbec neľutujem. Tak poďme na to:

Odporúčam mať menší plech 30x30, aby ste mali koláčik vyšší. Ak máte väčší, ako som mala ja, tak bude tenší, ale na chuti to neuberie. Len  ten tenší treba o niečo menej piecť, čiže takých 20 minút stačí. Koláčik má byť vláčny :) 

Ako prvé  - zapnite si rúru a vymastite plech maslom, alebo olejom .

Ingrediencie:

  • 450 g uvarenej cvikly
  • 100 g masla
  • 200 g horkej čokolády
  • 3 vajíčka
  • 100 g mandľovej múky - alebo najemno pomleté mandle
  • 30 g preosiateho kakaa 
  • 100 g trstinového cukru 
  • 1 polievková lyžica vanilkového extraktu

Na tento koláč sa najviac hodí cvikla varená vcelku . Ak ale nestíhate, môžete si cviklu ošúpať, narezať na kocky a uvariť. Keď je cvikla uvarená, vodu zlejeme a cviklu poriadne najemno tyčovým mixérom vymixujeme na kašu. Ja som mala cviklu uvarenú v celku, takže už len som si nakrajala na jemno a vymixovala. Maslo s čokoládou dáme roztopiť, buď do mikrovlnky alebo na pare. Nalejeme do už vymixovanej cvikly a poriadne premiešame. Cviklovo - čokoládovú zmes máme hotovú a ideme vymiešať vajíčka s cukrom. Do misky vyklepneme celé vajíčka , pridáme  cukor a miešame - mixujeme aspoň takých 5 minút, až kým  vznikne pena. Ak máme vajíčka s cukrom vymiešané, tak do nej už len metličkou jemne zamiešame cviklovo- čokoládovú zmes. Potom pridáme  preosiaté kakao. Tak zabránime hrudkám. A na koniec zamiešame mandľovú múku a nezabudnime ani na polievkovú lyžicu vanilkového extraktu. 

Všetko ak máme poriadne premiešané, vylejeme na už vopred vymastený plech - vymastila som si ho kokosovým olejom. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme podľa veľkosti plechu. cize 20 - 25 minút...upozorňujem, že koláčik má byť krásne vláčny a nie prepečený ako klasická piškóta.

Po upečení, môžete koláčik posypať kakaom na varenie. Mne osobne veľmi chuti aj s trochou kyslej smotany :) 

Dobrú chuť!

Vaša Zuzana

Chceš ma kontaktovať?