Takmer tvarohový koláč s bielou čokoládou...
Tvaroh a všetko tvarohové milujem. V Egypte nemáme klasický nesolený tvaroh ako na Slovensku... Alebo možno máme, len neviem kde ho hľadať... Jedného dňa sme navštívili náš obľúbený obchod a natrafili sme na egyptské mascarpone a aj na krémový syr, ktorý podľa obalu bol označený za najlepší a najvhodnejší krémový syr na sladké pečenie. Tak som celá šťastná, že je konečne niečo neslané čo sa podobá chuťou tvarohu v obchode, kúpila 1 kg mascarpone a pol kila krémového syra... no...niekedy som ako škrečok...
Toľko k mojej šťastnej chvíľke, kedy som natrafila na dlho očakávaný nesolený syr aj keď nie tvaroh v Egypte...poďme teda na recept.
Je to nepečený koláč, takže stačí vám na korpus:
- 200g sušienok - podľa chuti
- 100g masla - ktoré roztopíme
Na plnku budete potrebovať :
- 200g bielej čokolády
- 250g krémového syra vhodného na sladké koláče / napríklad Philadelphia/
- 250g mascarpone
- 250g šľahačkovej smotany
- kokosový cukor podľa chuti...ja som pridala dve vrchovaté lyžice
- 250g čučoriedok - môže byť aj iné ovocie...podľa chuti
Postup:
Prvý krok je pomlieť si sušienky na jemno. Ak ich máte pomleté, v miske si ich poriadne premiešate s rozpusteným maslom...ak máte hotovo, premiestnite túto sušienkovo-maslovú zmes do tortovej formy a uhladíte do požadovaného tvaru.
Druhý krok je plnka. Najprv si roztopte bielu čokoládu. Ja osobne najradšej roztápam vo vodnom kúpeli. Niekto zase v mikrovlnke. Toto už je na vás. V mikrovlnke si to ale odsledujte a aspoň každých 20 sekúnd premiešajte...
Ak máte čokoládu roztopenú, nechajte ju bokom vychladnúť. Vo veľkej miske si zmiešajte krémový syr s mascarpone. V ďalšej miske si vyšľahajte šľahačku a primiešajte do syrovej zmesi. Čokoláda musí byť chladná, lebo potom vám vzniknú hrudky. Syrovú zmes, vyšľahanú šľahačkovú smotanu a vychladenú čokoládu poriadne premiešame. Tu som použila už mixér a......... potom pridáte čučoriedky. Pozor !!! Tie premiešate už len s lyžicou ručne a navrstvíte na vopred pripravený sušienkový korpus.
Takto pripravený koláč prikryjeme fóliou a dáme chladiť minimálne na tri hodiny do chladničky. Ideálne je na celú noc...
Verím, že vám bude tento tvarohový koláč bude chutiť, tak ako nám ...
Dobrú chuť prajem !!!
S láskou Zuzi
naspäť na Sladké pečenie