Takmer Fit strúhaný tvarohový koláč

09.04.2020

Nepoznám nikoho, kto tento koláčik nemá rád. Už veľmi dlho som ho nepiekla, ale veľká zásoba tvarohu ma donútila, aby som si ho konečne vyrobila. A keďže sme teraz všetci v karanténe s minimom pohybu, tak som sa rozhodla urobiť  ľahšiu verziu, nech tie kilá tak nenabiehajú .Nech sa páči, recept na tento koláčik v mojom podaní...

Čo potrebuješ: 

CESTO :

180 g celozrná špaldová múka

40g xylitol - brezový cukor / ak ho nemáte, môžete použiť trstinový alebo kokosový/

2 PL kvalitného kakaa

1/2  KL sódy bikarbóny

80 g masla - roztop si ho

2 vaječné žĺtka

2 - 3  PL vody ,plus / mínus , aby  bolo cesto správne tuhé

UPOZORNENIE :) cesta je menej, takže odporúčam plech s menším rozmerom..

PL -Polievkova lyžica

KL - Kávová lyžička


Plnka : 

250 g jemný tvaroh

250 g hrudkový tvaroh

1 vaječné žĺtko

3 vaječné bielka / vymiešaj na tuhý sneh

1 vanilkový cukor

1 trstinový cukor s citronovou kôrou/ pre mňa výborná novinka, ak to nemáš, stačí pridať nastrúhanú citrónovú kôru a cukor si pridaj podľa chuti

40g xylitol - brezový cukor / alebo iné sladidlo podľa chuti

Postup

1. Cesto si priprav tak, že zmiešaš všetky ingrediencie v jednej miske : špaldovú múku, preosiaty cukor a kakao, sódu bikarbónu, roztopené a vychladené maslo, 2 vaječné žĺtka a podľa potreby vodu. Všetko si poriadne premiešaj, až ti vznikne veľká hnedá hmota, ktorú si daj schladiť do chladničky na pár hodín. Prípadne ak chceš urýchliť čas, tak daj si cesto do mrazničky, približne na  hodinu. Ale odporúčam skôr tú chladničku.

Medzitým ako sa ti chladí cesto, tak si priprav plnku. 

2. V jednej miske si zmiešaj mixérom alebo metličkou :  hrudkový tvaroh, jemný tvaroh, vaječné žĺtko, vanilkový cukor, trstinový cukor, xylitol / alebo si pridaj iné sladidlo podľa chuti /. Poriadne to celé premiešaj. 3 vaječné bielka si vymiešaj na tuhý sneh a zamiešaj do tvarohovej zmesi. Už len jemne premiešaj.

3. Zapni si rúru a vyhrej na 180°C. Priprav si plech, vymasti si ho maslom. Skontroluj cesto, či stuhlo. Má byť také, aby si ho mohol/mohla strúhať na hrubom strúhadle. Ak je dostatočne tuhé, tak môžeš ísť rovno na to. Rozdeľ si cesto na dve polovice. Na vymastený plech nastrúhaj rovnomerne jednu polovicu. Na to nalej tvarohovú zmes a na  to zas nastúhaj druhú polovicu cesta. 

4. Ak máš rúru vyhriatu, daj piecť koláč na 180°C na 30 - 40 minút. Špajlou si skontroluj, či je koláč upečený. 


Verím, že koláčik Ti bude chutiť a ak áno, podeľ sa o to aj dole v komentári :)

S láskou Zuzka 

Najnovšie články na mojom blogu

Prečítajte si, čo je nové
 

Bio kúpalisko Sninské rybníky patrí medzi veľmi obľubené. U nás na východe máme toho naozaj dosť, kam by ste mohli vyraziť s deťmi a toto miesto je jedno z nich. Bola som naozaj veľmi milo prekvapená, ako to majú pekne vyladené. každý si tu nájde to svoje. Máte sa kde najesť a to od šalátov, cez guláš až po langoš,...

Tento šumienkový zákusok je výborný v tom, že je úplne jednoduchý. Potrebuje trošku viac času na prípravu, no ten výsledok stojí za to.

Proteíny sú pre naše telo veľmi dôležité, pretože prispievajú k tvorbe a udržaniu našeho svalstva. Je jedno či sme športovci alebo sa venujeme športu len rekreatívne, či sme starí alebo mladý. Na to aby sme si udržali dostatočnú svalovú hmotu, potrebujeme aj dostatok proteínov - bielkovín

Kto som?