Takmer Fit strúhaný tvarohový koláč

09.04.2020

Nepoznám nikoho, kto tento koláčik nemá rád. Už veľmi dlho som ho nepiekla, ale veľká zásoba tvarohu ma donútila, aby som si ho konečne vyrobila. A keďže sme teraz všetci v karanténe s minimom pohybu, tak som sa rozhodla urobiť  ľahšiu verziu, nech tie kilá tak nenabiehajú .Nech sa páči, recept na tento koláčik v mojom podaní...

Čo potrebuješ: 

CESTO :

180 g celozrná špaldová múka

40g xylitol - brezový cukor / ak ho nemáte, môžete použiť trstinový alebo kokosový/

2 PL kvalitného kakaa

1/2  KL sódy bikarbóny

80 g masla - roztop si ho

2 vaječné žĺtka

2 - 3  PL vody ,plus / mínus , aby  bolo cesto správne tuhé

UPOZORNENIE :) cesta je menej, takže odporúčam plech s menším rozmerom..

PL -Polievkova lyžica

KL - Kávová lyžička


Plnka : 

250 g jemný tvaroh

250 g hrudkový tvaroh

1 vaječné žĺtko

3 vaječné bielka / vymiešaj na tuhý sneh

1 vanilkový cukor

1 trstinový cukor s citronovou kôrou/ pre mňa výborná novinka, ak to nemáš, stačí pridať nastrúhanú citrónovú kôru a cukor si pridaj podľa chuti

40g xylitol - brezový cukor / alebo iné sladidlo podľa chuti

Postup

1. Cesto si priprav tak, že zmiešaš všetky ingrediencie v jednej miske : špaldovú múku, preosiaty cukor a kakao, sódu bikarbónu, roztopené a vychladené maslo, 2 vaječné žĺtka a podľa potreby vodu. Všetko si poriadne premiešaj, až ti vznikne veľká hnedá hmota, ktorú si daj schladiť do chladničky na pár hodín. Prípadne ak chceš urýchliť čas, tak daj si cesto do mrazničky, približne na  hodinu. Ale odporúčam skôr tú chladničku.

Medzitým ako sa ti chladí cesto, tak si priprav plnku. 

2. V jednej miske si zmiešaj mixérom alebo metličkou :  hrudkový tvaroh, jemný tvaroh, vaječné žĺtko, vanilkový cukor, trstinový cukor, xylitol / alebo si pridaj iné sladidlo podľa chuti /. Poriadne to celé premiešaj. 3 vaječné bielka si vymiešaj na tuhý sneh a zamiešaj do tvarohovej zmesi. Už len jemne premiešaj.

3. Zapni si rúru a vyhrej na 180°C. Priprav si plech, vymasti si ho maslom. Skontroluj cesto, či stuhlo. Má byť také, aby si ho mohol/mohla strúhať na hrubom strúhadle. Ak je dostatočne tuhé, tak môžeš ísť rovno na to. Rozdeľ si cesto na dve polovice. Na vymastený plech nastrúhaj rovnomerne jednu polovicu. Na to nalej tvarohovú zmes a na  to zas nastúhaj druhú polovicu cesta. 

4. Ak máš rúru vyhriatu, daj piecť koláč na 180°C na 30 - 40 minút. Špajlou si skontroluj, či je koláč upečený. 


Verím, že koláčik Ti bude chutiť a ak áno, podeľ sa o to aj dole v komentári :)

S láskou Zuzka 

Najnovšie články na mojom blogu

Prečítajte si, čo je nové
 

Aký má význam pre moju pleť sérum? Je vôbec potrebné ho používať? To sú väčšinou otázky, ktoré si kladieme hneď pri rozhodovaní, či sérum zaradiť do svojej dennej rutiny. V tomto článku vám vysvetlím, čo je to pleťové sérum, prečo ma význam sérum pre našu pleť a kedy ho používať.

Dvaja ľudia s rovnakou výškou a hmotnosťou môžu mať dve naprosto odlišné postavy. Zloženie tela ako vieme je pomer tuku a svalov. Tu však nejde až tak o to, koľko nám váha ukáže kilogramov, ale základ aká je je kompozícia nášho tela a hlavne to, AKO SA CÍTIME.

Vrásky, jemné linky a pigmentové škvrny sú prejavy, ktoré nám s vekom na koži neúprosne pribúdajú. Aj keď sa snažíme zvaliť vinu na to, že sme zase o rok starší, tým hlavným vinníkom je tzv. fotoaging - poškodenie kože spôsobené slnečným žiarením. Fotostarnutie, ktoré je zodpovedné za 90 percent viditeľných zmien pokožky, je priamym výsledkom...

Kto som?