Takmer Fit strúhaný tvarohový koláč

09.04.2020

Nepoznám nikoho, kto tento koláčik nemá rád. Už veľmi dlho som ho nepiekla, ale veľká zásoba tvarohu ma donútila, aby som si ho konečne vyrobila. A keďže sme teraz všetci v karanténe s minimom pohybu, tak som sa rozhodla urobiť  ľahšiu verziu, nech tie kilá tak nenabiehajú .Nech sa páči, recept na tento koláčik v mojom podaní...

Čo potrebuješ: 

CESTO :

180 g celozrná špaldová múka

40g xylitol - brezový cukor / ak ho nemáte, môžete použiť trstinový alebo kokosový/

2 PL kvalitného kakaa

1/2  KL sódy bikarbóny

80 g masla - roztop si ho

2 vaječné žĺtka

2 - 3  PL vody ,plus / mínus , aby  bolo cesto správne tuhé

UPOZORNENIE :) cesta je menej, takže odporúčam plech s menším rozmerom..

PL -Polievkova lyžica

KL - Kávová lyžička


Plnka : 

250 g jemný tvaroh

250 g hrudkový tvaroh

1 vaječné žĺtko

3 vaječné bielka / vymiešaj na tuhý sneh

1 vanilkový cukor

1 trstinový cukor s citronovou kôrou/ pre mňa výborná novinka, ak to nemáš, stačí pridať nastrúhanú citrónovú kôru a cukor si pridaj podľa chuti

40g xylitol - brezový cukor / alebo iné sladidlo podľa chuti

Postup

1. Cesto si priprav tak, že zmiešaš všetky ingrediencie v jednej miske : špaldovú múku, preosiaty cukor a kakao, sódu bikarbónu, roztopené a vychladené maslo, 2 vaječné žĺtka a podľa potreby vodu. Všetko si poriadne premiešaj, až ti vznikne veľká hnedá hmota, ktorú si daj schladiť do chladničky na pár hodín. Prípadne ak chceš urýchliť čas, tak daj si cesto do mrazničky, približne na  hodinu. Ale odporúčam skôr tú chladničku.

Medzitým ako sa ti chladí cesto, tak si priprav plnku. 

2. V jednej miske si zmiešaj mixérom alebo metličkou :  hrudkový tvaroh, jemný tvaroh, vaječné žĺtko, vanilkový cukor, trstinový cukor, xylitol / alebo si pridaj iné sladidlo podľa chuti /. Poriadne to celé premiešaj. 3 vaječné bielka si vymiešaj na tuhý sneh a zamiešaj do tvarohovej zmesi. Už len jemne premiešaj.

3. Zapni si rúru a vyhrej na 180°C. Priprav si plech, vymasti si ho maslom. Skontroluj cesto, či stuhlo. Má byť také, aby si ho mohol/mohla strúhať na hrubom strúhadle. Ak je dostatočne tuhé, tak môžeš ísť rovno na to. Rozdeľ si cesto na dve polovice. Na vymastený plech nastrúhaj rovnomerne jednu polovicu. Na to nalej tvarohovú zmes a na  to zas nastúhaj druhú polovicu cesta. 

4. Ak máš rúru vyhriatu, daj piecť koláč na 180°C na 30 - 40 minút. Špajlou si skontroluj, či je koláč upečený. 


Verím, že koláčik Ti bude chutiť a ak áno, podeľ sa o to aj dole v komentári :)

S láskou Zuzka 

Najnovšie články na mojom blogu

Prečítajte si, čo je nové
 

Sezóna cukety je v plnom prúde a ja som dostala chuť na niečo dobré. Tak cuketový koláčik to istí. Tento je trošku iný, netradičný, bez čokolády. Nech sa páči, pripájam recept, verím, že bude chutiť...

Bábovka

14.08.2020

Bábovka patrí k mojim najobľúbenejším dezertom. Je to rýchle, jednoduché a chutí výborne. Tento recept je taký fajný, šikovný, tak si ho hneď aj takto ukladám. V pôvodnom recepte bolo až až cukru, tak som ho ubrala a zamenila za zdravšiu verziu. Pokial chceš ešte zdravšiu a fit verziu, môžeš zameniť klasickú múku za špaldovú hladkú.

Túto punčovú tortu som piekla pre môjho otca k jeho 65tke. Musím sa priznať, dala mi zabrať :D ale vďaka za trpezlivosť, vyšla a mi. Dokonca aj chutila všetkým, tak môžem teda s čistým svedomím posunúť recept ďalej. Inšpirovala som sa jednou šikovnou cukrárkou - LULUS, ktorá obvzláštnila túto klasiku malinami a bielou čokoládou. Ja som si to ešte...

Kto som?