Šumienkový koláč

07.07.2020

Tento šumienkový zákusok je výborný v tom, že je úplne jednoduchý. Potrebuje trošku viac času na prípravu, no ten výsledok stojí za to.

 Ingrediencie:

 Korpus: 

  • 4 ks vajce 
  • 1/4 ČL soľ 
  • 130g práškový cukor 
  • 1 balíček vanilkový cukor 
  • 200 ml mlieko 
  • 150 ml olej 
  • 250g polohrubá múka
  •  1 balíček prášok do pečiva 
  • 2 PL kakao - preosiate 

Plnka:

  • 500g jemný tvaroh 
  • 250g mascarpone 
  • 6 PL cukor práškový 
  • 1 balíček vanilkový cukor 

Poleva: 

  • 1L voda 
  • 4ks citrónove šumienky 
  • 120g trstinový cukor 
  • 2ks zlatý klas 

Ak by ste chceli zdravšiu verziu, namiesto klasického práškového cukru použite práškový brezový cukor.

Stále ako prvé si zapneme rúru. Vyhrejeme na 180 °C a pripravíme si plech. Buď ho vystelieme papierom na pečenie, alebo vymastíme maslom a vysypeme múkou.

Príprava cesta:

Vajíčka si rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky so soľou vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom. Pridáme mlieko a olej a premiešame. Ďalej pridáme múku s práškom do pečiva a preosiate kakao. Dobre premiešame, aby sme dostali hladké cesto. Nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov. Pripravené cesto vylejeme na plech a upečieme vo vyhriatej rúre. Upečené cesto necháme vychladnúť. Korpus pečieme 25-30 minút. Či je dobre upečené, to si skontrolujeme špajlou

Príprava tvarohovej plnky: 

V miske si vymiešame tvaroh s mascarpone s vanilkovým a práškovým cukrom. Pridáme mäkké maslo a poriadne premiešame. Plnku rozotrieme na vychladnuté cesto.

Príprava citrónovej želatíny:

Do hrnca si dáme 500 ml vody, cukor a šumienky. Šumienky pridávajte postupne, aby vám to nevykypolo ako mne :) .Necháme rozpustiť a privedieme do varu. Po zovretí pridáme zlaté klasy rozmiešané v 500 ml vody. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Potom odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Vychladnutú želatínu rozotrieme na tvarohovú plnku a hotový koláčik dáme stuhnúť na chladné miesto.

Dobrú chuť!

Vaša Zuzka


Pripájam video postup:


Najnovšie články na blogu

Prečítajte si, čo je nové
 

Najskôr si pripravte korpus. Sušienky rozdrvte alebo rozmixujte najemno. Zmiešajte ich s kokosom. Maslo rozpustite a zalejte ním sušienkovú zmes. Dôkladne premixujte ešte v mixéri, aby sa všetko prepojilo.

Starostlivosť o imunitu nás dospelých a našich detí má viaceré významné prínosy pre celkové zdravie a odolnosť organizmu. Vieme ako to je, keď detičky nastúpia do škôlky či školy a neustále prídu s nejakou novinkou v podobe zeleného soplíka, či inej záležitosti.

Aký má význam pre moju pleť sérum? Je vôbec potrebné ho používať? To sú väčšinou otázky, ktoré si kladieme hneď pri rozhodovaní, či sérum zaradiť do svojej dennej rutiny. V tomto článku vám vysvetlím, čo je to pleťové sérum, prečo ma význam sérum pre našu pleť a kedy ho používať.