Šumienkový koláč

07.07.2020

Tento šumienkový zákusok je výborný v tom, že je úplne jednoduchý. Potrebuje trošku viac času na prípravu, no ten výsledok stojí za to.

 Ingrediencie:

 Korpus: 

  • 4 ks vajce 
  • 1/4 ČL soľ 
  • 130g práškový cukor 
  • 1 balíček vanilkový cukor 
  • 200 ml mlieko 
  • 150 ml olej 
  • 250g polohrubá múka
  •  1 balíček prášok do pečiva 
  • 2 PL kakao - preosiate 

Plnka:

  • 500g jemný tvaroh 
  • 250g mascarpone 
  • 6 PL cukor práškový 
  • 1 balíček vanilkový cukor 

Poleva: 

  • 1L voda 
  • 4ks citrónove šumienky 
  • 120g trstinový cukor 
  • 2ks zlatý klas 

Ak by ste chceli zdravšiu verziu, namiesto klasického práškového cukru použite práškový brezový cukor.

Stále ako prvé si zapneme rúru. Vyhrejeme na 180 °C a pripravíme si plech. Buď ho vystelieme papierom na pečenie, alebo vymastíme maslom a vysypeme múkou.

Príprava cesta:

Vajíčka si rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky so soľou vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom. Pridáme mlieko a olej a premiešame. Ďalej pridáme múku s práškom do pečiva a preosiate kakao. Dobre premiešame, aby sme dostali hladké cesto. Nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov. Pripravené cesto vylejeme na plech a upečieme vo vyhriatej rúre. Upečené cesto necháme vychladnúť. Korpus pečieme 25-30 minút. Či je dobre upečené, to si skontrolujeme špajlou

Príprava tvarohovej plnky: 

V miske si vymiešame tvaroh s mascarpone s vanilkovým a práškovým cukrom. Pridáme mäkké maslo a poriadne premiešame. Plnku rozotrieme na vychladnuté cesto.

Príprava citrónovej želatíny:

Do hrnca si dáme 500 ml vody, cukor a šumienky. Šumienky pridávajte postupne, aby vám to nevykypolo ako mne :) .Necháme rozpustiť a privedieme do varu. Po zovretí pridáme zlaté klasy rozmiešané v 500 ml vody. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Potom odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Vychladnutú želatínu rozotrieme na tvarohovú plnku a hotový koláčik dáme stuhnúť na chladné miesto.

Dobrú chuť!

Vaša Zuzka


Pripájam video postup:


Najnovšie články na blogu

Prečítajte si, čo je nové
 

Patríš aj ty medzi tých, ktorí si nechávajú nákup vianočných darčekov na poslednú chvíľu? Prípadne ešte rozmýšľaš medzi maličkosťami, ktoré by ešte potešili tvojich najbližších? V tomto blogu nájdeš odo mňa pár tipov, ktoré ti môžu pomôcť. Verím, že tento môj výber poteší nielen teba, ale aj tvojich najbližších.

K týmto medovníkom nie je čo dodať, možno len to, že sú rýchle, mäkké a chutné :) dokonca zachutili aj môjmu mužovi, ktorý teda suché sladkosti veľmi nemusí.. Tak nech sa páči, pripájam recept aj s postupom:

Váš text začína práve tu. Kliknite sem a môžete začať písať. Rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit.