Šumienkový koláč
Tento šumienkový zákusok je výborný v tom, že je úplne jednoduchý. Potrebuje trošku viac času na prípravu, no ten výsledok stojí za to.
Ingrediencie:
Korpus:

- 4 ks vajce
- 1/4 ČL soľ
- 130g práškový cukor
- 1 balíček vanilkový cukor
- 200 ml mlieko
- 150 ml olej
- 250g polohrubá múka
- 1 balíček prášok do pečiva
- 2 PL kakao - preosiate
Plnka:
- 500g jemný tvaroh
- 250g mascarpone
- 6 PL cukor práškový
- 1 balíček vanilkový cukor
Poleva:
- 1L voda
- 4ks citrónove šumienky
- 120g trstinový cukor
- 2ks zlatý klas
Ak by ste chceli zdravšiu verziu, namiesto klasického práškového cukru použite práškový brezový cukor.
Stále ako prvé si zapneme rúru. Vyhrejeme na 180 °C a pripravíme si plech. Buď ho vystelieme papierom na pečenie, alebo vymastíme maslom a vysypeme múkou.
Príprava cesta:
Vajíčka si rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky so soľou vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom. Pridáme mlieko a olej a premiešame. Ďalej pridáme múku s práškom do pečiva a preosiate kakao. Dobre premiešame, aby sme dostali hladké cesto. Nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov. Pripravené cesto vylejeme na plech a upečieme vo vyhriatej rúre. Upečené cesto necháme vychladnúť. Korpus pečieme 25-30 minút. Či je dobre upečené, to si skontrolujeme špajlou
Príprava tvarohovej plnky:
V miske si vymiešame tvaroh s mascarpone s vanilkovým a práškovým cukrom. Pridáme mäkké maslo a poriadne premiešame. Plnku rozotrieme na vychladnuté cesto.

Príprava citrónovej želatíny:
Do hrnca si dáme 500 ml vody, cukor a šumienky. Šumienky pridávajte postupne, aby vám to nevykypolo ako mne :) .Necháme rozpustiť a privedieme do varu. Po zovretí pridáme zlaté klasy rozmiešané v 500 ml vody. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Potom odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Vychladnutú želatínu rozotrieme na tvarohovú plnku a hotový koláčik dáme stuhnúť na chladné miesto.
Dobrú chuť!
Vaša Zuzka
Pripájam video postup:

Najnovšie články na blogu
Prečítajte si, čo je nové
Rýchle a mäkké medovníky
K týmto medovníkom nie je čo dodať, možno len to, že sú rýchle, mäkké a chutné :) dokonca zachutili aj môjmu mužovi, ktorý teda suché sladkosti veľmi nemusí.. Tak nech sa páči, pripájam recept aj s postupom:
Revolučná bioadaptívna rada
Váš text začína práve tu. Kliknite sem a môžete začať písať. Rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit.