Šumienkový koláč

07.07.2020

Tento šumienkový zákusok je výborný v tom, že je úplne jednoduchý. Potrebuje trošku viac času na prípravu, no ten výsledok stojí za to.

 Ingrediencie:

 Korpus: 

  • 4 ks vajce 
  • 1/4 ČL soľ 
  • 130g práškový cukor 
  • 1 balíček vanilkový cukor 
  • 200 ml mlieko 
  • 150 ml olej 
  • 250g polohrubá múka
  •  1 balíček prášok do pečiva 
  • 2 PL kakao - preosiate 

Plnka:

  • 500g jemný tvaroh 
  • 250g mascarpone 
  • 6 PL cukor práškový 
  • 1 balíček vanilkový cukor 

Poleva: 

  • 1L voda 
  • 4ks citrónove šumienky 
  • 120g trstinový cukor 
  • 2ks zlatý klas 

Ak by ste chceli zdravšiu verziu, namiesto klasického práškového cukru použite práškový brezový cukor.

Stále ako prvé si zapneme rúru. Vyhrejeme na 180 °C a pripravíme si plech. Buď ho vystelieme papierom na pečenie, alebo vymastíme maslom a vysypeme múkou.

Príprava cesta:

Vajíčka si rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky so soľou vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom. Pridáme mlieko a olej a premiešame. Ďalej pridáme múku s práškom do pečiva a preosiate kakao. Dobre premiešame, aby sme dostali hladké cesto. Nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov. Pripravené cesto vylejeme na plech a upečieme vo vyhriatej rúre. Upečené cesto necháme vychladnúť. Korpus pečieme 25-30 minút. Či je dobre upečené, to si skontrolujeme špajlou

Príprava tvarohovej plnky: 

V miske si vymiešame tvaroh s mascarpone s vanilkovým a práškovým cukrom. Pridáme mäkké maslo a poriadne premiešame. Plnku rozotrieme na vychladnuté cesto.

Príprava citrónovej želatíny:

Do hrnca si dáme 500 ml vody, cukor a šumienky. Šumienky pridávajte postupne, aby vám to nevykypolo ako mne :) .Necháme rozpustiť a privedieme do varu. Po zovretí pridáme zlaté klasy rozmiešané v 500 ml vody. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Potom odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Vychladnutú želatínu rozotrieme na tvarohovú plnku a hotový koláčik dáme stuhnúť na chladné miesto.

Dobrú chuť!

Vaša Zuzka


Pripájam video postup:


Najnovšie články na blogu

Prečítajte si, čo je nové
 

Milujem sladké, ale keďže som zistila, že s čokoládou nie je moja pleť kamarátka, tak som hľadala iné varianty. Už asi pred dvoma rokmi mi kamarátka priniesla sem do Egypta kokosovú múku. Absolútne som netušila, že čo s tým. Prešla som asi milión stránok so zdravými i ,,nezdravými" receptami a nikde nič. Kamoši nám asi pred mesiacom priniesli...

V miske si zmiešaj rozdrvené sušienky/ prípadne medovníčky, ak máš doma ako ja / s roztopeným maslom. Vysyp do tortovej formy a lyžicou rovnomerne poutláčaj na dno a boky formy. Vlož do rúry a daj korpus piecť na 15 minút pri 170 °C.

Viete si predstaviť mat dokonalo vyčistenú pleť od make-upu a všetkých nečistôt za dve minúty? Tak tu sa dozviete, ako na to..Najprv vám napíšem niečo o technológii, ktorá to dokáže.