Šumienkový koláč

07.07.2020

Tento šumienkový zákusok je výborný v tom, že je úplne jednoduchý. Potrebuje trošku viac času na prípravu, no ten výsledok stojí za to.

 Ingrediencie:

 Korpus: 

  • 4 ks vajce 
  • 1/4 ČL soľ 
  • 130g práškový cukor 
  • 1 balíček vanilkový cukor 
  • 200 ml mlieko 
  • 150 ml olej 
  • 250g polohrubá múka
  •  1 balíček prášok do pečiva 
  • 2 PL kakao - preosiate 

Plnka:

  • 500g jemný tvaroh 
  • 250g mascarpone 
  • 6 PL cukor práškový 
  • 1 balíček vanilkový cukor 

Poleva: 

  • 1L voda 
  • 4ks citrónove šumienky 
  • 120g trstinový cukor 
  • 2ks zlatý klas 

Ak by ste chceli zdravšiu verziu, namiesto klasického práškového cukru použite práškový brezový cukor.

Stále ako prvé si zapneme rúru. Vyhrejeme na 180 °C a pripravíme si plech. Buď ho vystelieme papierom na pečenie, alebo vymastíme maslom a vysypeme múkou.

Príprava cesta:

Vajíčka si rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky so soľou vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom. Pridáme mlieko a olej a premiešame. Ďalej pridáme múku s práškom do pečiva a preosiate kakao. Dobre premiešame, aby sme dostali hladké cesto. Nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov. Pripravené cesto vylejeme na plech a upečieme vo vyhriatej rúre. Upečené cesto necháme vychladnúť. Korpus pečieme 25-30 minút. Či je dobre upečené, to si skontrolujeme špajlou

Príprava tvarohovej plnky: 

V miske si vymiešame tvaroh s mascarpone s vanilkovým a práškovým cukrom. Pridáme mäkké maslo a poriadne premiešame. Plnku rozotrieme na vychladnuté cesto.

Príprava citrónovej želatíny:

Do hrnca si dáme 500 ml vody, cukor a šumienky. Šumienky pridávajte postupne, aby vám to nevykypolo ako mne :) .Necháme rozpustiť a privedieme do varu. Po zovretí pridáme zlaté klasy rozmiešané v 500 ml vody. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Potom odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Vychladnutú želatínu rozotrieme na tvarohovú plnku a hotový koláčik dáme stuhnúť na chladné miesto.

Dobrú chuť!

Vaša Zuzka


Pripájam video postup:


Najnovšie články na blogu

Prečítajte si, čo je nové
 

Bio kúpalisko Sninské rybníky patrí medzi veľmi obľubené. U nás na východe máme toho naozaj dosť, kam by ste mohli vyraziť s deťmi a toto miesto je jedno z nich. Bola som naozaj veľmi milo prekvapená, ako to majú pekne vyladené. každý si tu nájde to svoje. Máte sa kde najesť a to od šalátov, cez guláš až po langoš,...

Tento šumienkový zákusok je výborný v tom, že je úplne jednoduchý. Potrebuje trošku viac času na prípravu, no ten výsledok stojí za to.

Proteíny sú pre naše telo veľmi dôležité, pretože prispievajú k tvorbe a udržaniu našeho svalstva. Je jedno či sme športovci alebo sa venujeme športu len rekreatívne, či sme starí alebo mladý. Na to aby sme si udržali dostatočnú svalovú hmotu, potrebujeme aj dostatok proteínov - bielkovín