Najlepšia perníková roláda na svete

14.12.2019

Túto roládu som si zamilovala. Kto má rád perníky, tak z nej bude nadšený. A kto nemá rád perníky, tak tiež..Môj muž je toho príkladom. Nemusí nič čo je suché a táto roláda je s poriadnou dávkou slivkového lekváru a orechov. Dokonalá kombinácia pre fajnšmekrov. Ja som tento raz namiesto klasickej múky zvolila špaldovú hladkú múku. Nepracovalo sa s ňou príkladne, avšak na chuti to neubralo. Takže nezabúdajte, že trpezlivosť ruže prináša a platí to aj v tomto prípade...

Tak poďme na to, na jednu roládu potrebujete :

Cesto:

  • 300 g hladkej špaldovej múky - najlepšia je špaldová múka od Babičky
  • 100 g trstinového cukru zomletého na práškový
  • 50 g zmäknutého masla
  • 1 žĺtok
  • 1 celé vajíčko
  • 50 g medu
  • 3 lyžičky perníkového korenia
  • štipka soli
  • 1 lyžička sódy bikarbóny

Plnka:

  • 200 g slivkového lekváru - kto chce, môže pridať aj trocha rumu do lekváru. Ja som nepridala, keďže aj dieťa mi to jedlo
  • veľa nasekaných orechov - vôbec som ich nevážila. Milujem orechy a tu som ich dala naozaj dosť. Netreba ich ani sekať veľmi na jemno, nech to pekne chrumká :) 
  • pokiaľ máte radi, môžete pridať aj nasekané sušené slivky, či brusnice

Budeš ešte potrebovať:

  • 1 vajíčko na potretie
  • štipka soli

Postup:

1. Všetky ingrediencie určené na cesto si rukami zmiešaj tak, aby sa pekne prepojili. Sprav krásne hladké cesto, zabaľ do fólie a nechaj aspoň 6 hodín v chladničke odstáť, nech sa to všetko prepojí. Ja som nechala až do ďalšieho dňa. 

2. Po odstáti cesta si ho vyber z chladničky, rozbaľ z fólie a nechaj chvíľku postať pri izbovej teplote aby trošku poľavilo a tak sa ti s ním bude lepšie pracovať. Pomúč si dosku, cesto a rozvaľkaj si cesto na obdlžník.  Cesto si otáčaj a stále múč aby sa ti nelepilo. Tým, že cesto je zo špaldovej múky, tak sa trošku trhá. To znamená - nevaľkaj cesto veľmi na tenko a buď trpezlivá/ý :) . Ak máš cesto rozvaľkané, natri naň slivkový lekvár a posyp orechami a zroluj. Cesto je naozaj trošku jemnejšie a môže sa trhať. Ale to vôbec nevadí, pretože lekvár nevytečie a na chuti to vôbec neuberie. Ak už máš roládu zrolovanú, premiestni ju na papierom vystlaný pekáč a potri ju rozhabarkovaným vajíčkom so štipkou soli. Takto pripravenú roládu daj piecť do vopred vyriatej rúry na 190°C 30 minút.

Upozorňujem, táto roláda je prudko jedlá..:D 

Dobrú chuť

Zuzka