Mega čokoládovo-kokosový zákusok

10.04.2020

Týmto zákuskom som sa inšpirovala od Lenivej kuchárky. Milujem čokoládu aj kokos a v tomto recepte je dokonalé prepojenie oboch..tak nech sa páči, recept s postupom máš tu:

Čo potrebuješ? 

Čokoládové cesto: 

200 g kvalitnej horkej čokolády / ja som použila 74%

140 g masla

100 g kokosový cukor / alebo iný , aký máš doma :) 

70 g mandľovej múky / alebo si pomeľ mandle na múku 

3 vajcia / ja som mala veľkosť L

štipka soli

1 ČL kypriaceho prášku


Kokosová vrstva:

80g strúhaného kokosu

50g masla

2 bielka / veľkosť L a nemiešajú sa na sneh!!

25g brezový cukor / alebo môžeš aj kryštálový - ak chceš zachovať bielu farbu, tak voľ svetlý cukor :) 

5 PL kokosového mlieka / nie nápoj !!


Čokoládová poleva :

180g kvalitnej tmavej čokolády / najlepšie tiež 74% /

150ml kokosového mlieka v plechovke

Postup na čokoládové cesto

Vo vodnom kúpeli si roztop čokoládu s maslom. Ak sa ti roztopí čokoláda s maslom, stiahni ju zo sporáka a pridaj cukor. Poriadne vymiešaj s metličkou aby sa ti cukor roztopil.

Následne to nechaj vychladnúť a až do vlažnej zmesi pridávaj vajíčka. Tie pridávaj postupne a to tak, že pridáš vajíčko, premiešaš metličkou, pridáš ďalšie, opäť premiešaj a takto aj tretie. Čokoláda potom pekne zhustne. Nakoniec pridaj mandľovú múku / alebo pomeleté mandle /, kypriaci prášok a štipku soli. 

Čokoládové cesto vylej na papierom vystlaný plech a daj piecť do 180°C vyhriatej rúry. Plech stačí menši, aby koláčik nebol príliž tenký. Ja som mala plech vo veľkosti 25x28. 

Peč 15 minút. Určite nenechávaj dlhšie aby korpus nebol veľmi suchý. 

Po 15 minútach korpus vyber z rúry a nechaj 10 minút prichladnúť. Rúru nevypínaj. Medzi tým si priprav kokosovú vrstvu.

Kokosová vrstva

V miske si zmiešaj metličkou všetky ingrediencie  - strúhaný kokos, dve vaječné bielka, brezový / alebo kryštálový cukor/  , 5 lyžíc kokosového mlieka. Poriadne všetko premiešaj, nech sa všetko prepojí a navrstvi to na čokoládový korpus. Okraje môžeš vynechať.

Vlož do vyhriatej rúry na 170 stupňov a nechaj piecť 10 minút. Kokosová zmes musí ostať stále krásne biela :) 

Koláč po 10 minútach vytiahni z rúry a nechaj vychladnúť.

Ideme teraz na čokoládovú polevu, ktorá sa dáva už na vychladený koláčik...

Čokoládová poleva

V malom hrnci si zohrej kokosové mlieko, ale nesmie vrieť. Len nech ho máš horúce. Nalám si do neho čokoládu a nechaj chvíľu postáť. Potom len vareškou rozmiešaj a tak ti vznikne hustá čokoládová poleva.Tú  nalej na upečený koláčik , rovnomerne rozotri a uhlaď.

Koláčik si daj aspoň na dve hodinky do chladničky schladiť, nech  pekne stuhne čokoláda a prepoja chute... a potom môžeš už len maškrtiť  :) 

Prajem dobrú chuť!!

Zuzka


Najnovšie články na mojom blogu

Prečítajte si, čo je nové
 

Dvaja ľudia s rovnakou výškou a hmotnosťou môžu mať dve naprosto odlišné postavy. Zloženie tela ako vieme je pomer tuku a svalov. Tu však nejde až tak o to, koľko nám váha ukáže kilogramov, ale základ aká je je kompozícia nášho tela a hlavne to, AKO SA CÍTIME.

Z výživového hľadiska sa väčšinou zaradzuje medzi nestrávitelné sacharidy a na etiketách potravín sa často uvádza zvlášť. Avšak pre náš tráviaci systém je veľmi prospešná, z viacerých dôcodov:

Je naozaj nejaký rozdiel medzi nespočetnými kolagénovými produktmi na trhu? To závisí od toho, koho sa pýtate. S toľkými protichodnými informáciami od doplnkových spoločností, sociálnych médií a významných osobností je stále ťažšie a ťažšie vedieť, čomu veriť. Ja som kolagén považovala za obrovský marketingový ťah, ktorý neprináša nášmu telu...

Máš otázky?