Mega čokoládovo-kokosový zákusok

10.04.2020

Týmto zákuskom som sa inšpirovala od Lenivej kuchárky. Milujem čokoládu aj kokos a v tomto recepte je dokonalé prepojenie oboch..tak nech sa páči, recept s postupom máš tu:

Čo potrebuješ? 

Čokoládové cesto: 

200 g kvalitnej horkej čokolády / ja som použila 74%

140 g masla

100 g kokosový cukor / alebo iný , aký máš doma :) 

70 g mandľovej múky / alebo si pomeľ mandle na múku 

3 vajcia / ja som mala veľkosť L

štipka soli

1 ČL kypriaceho prášku


Kokosová vrstva:

80g strúhaného kokosu

50g masla

2 bielka / veľkosť L a nemiešajú sa na sneh!!

25g brezový cukor / alebo môžeš aj kryštálový - ak chceš zachovať bielu farbu, tak voľ svetlý cukor :) 

5 PL kokosového mlieka / nie nápoj !!


Čokoládová poleva :

180g kvalitnej tmavej čokolády / najlepšie tiež 74% /

150ml kokosového mlieka v plechovke

Postup na čokoládové cesto

Vo vodnom kúpeli si roztop čokoládu s maslom. Ak sa ti roztopí čokoláda s maslom, stiahni ju zo sporáka a pridaj cukor. Poriadne vymiešaj s metličkou aby sa ti cukor roztopil.

Následne to nechaj vychladnúť a až do vlažnej zmesi pridávaj vajíčka. Tie pridávaj postupne a to tak, že pridáš vajíčko, premiešaš metličkou, pridáš ďalšie, opäť premiešaj a takto aj tretie. Čokoláda potom pekne zhustne. Nakoniec pridaj mandľovú múku / alebo pomeleté mandle /, kypriaci prášok a štipku soli. 

Čokoládové cesto vylej na papierom vystlaný plech a daj piecť do 180°C vyhriatej rúry. Plech stačí menši, aby koláčik nebol príliž tenký. Ja som mala plech vo veľkosti 25x28. 

Peč 15 minút. Určite nenechávaj dlhšie aby korpus nebol veľmi suchý. 

Po 15 minútach korpus vyber z rúry a nechaj 10 minút prichladnúť. Rúru nevypínaj. Medzi tým si priprav kokosovú vrstvu.

Kokosová vrstva

V miske si zmiešaj metličkou všetky ingrediencie  - strúhaný kokos, dve vaječné bielka, brezový / alebo kryštálový cukor/  , 5 lyžíc kokosového mlieka. Poriadne všetko premiešaj, nech sa všetko prepojí a navrstvi to na čokoládový korpus. Okraje môžeš vynechať.

Vlož do vyhriatej rúry na 170 stupňov a nechaj piecť 10 minút. Kokosová zmes musí ostať stále krásne biela :) 

Koláč po 10 minútach vytiahni z rúry a nechaj vychladnúť.

Ideme teraz na čokoládovú polevu, ktorá sa dáva už na vychladený koláčik...

Čokoládová poleva

V malom hrnci si zohrej kokosové mlieko, ale nesmie vrieť. Len nech ho máš horúce. Nalám si do neho čokoládu a nechaj chvíľu postáť. Potom len vareškou rozmiešaj a tak ti vznikne hustá čokoládová poleva.Tú  nalej na upečený koláčik , rovnomerne rozotri a uhlaď.

Koláčik si daj aspoň na dve hodinky do chladničky schladiť, nech  pekne stuhne čokoláda a prepoja chute... a potom môžeš už len maškrtiť  :) 

Prajem dobrú chuť!!

Zuzka


Najnovšie články na mojom blogu

Prečítajte si, čo je nové
 

Najskôr si pripravte korpus. Sušienky rozdrvte alebo rozmixujte najemno. Zmiešajte ich s kokosom. Maslo rozpustite a zalejte ním sušienkovú zmes. Dôkladne premixujte ešte v mixéri, aby sa všetko prepojilo.

Starostlivosť o imunitu nás dospelých a našich detí má viaceré významné prínosy pre celkové zdravie a odolnosť organizmu. Vieme ako to je, keď detičky nastúpia do škôlky či školy a neustále prídu s nejakou novinkou v podobe zeleného soplíka, či inej záležitosti.

Aký má význam pre moju pleť sérum? Je vôbec potrebné ho používať? To sú väčšinou otázky, ktoré si kladieme hneď pri rozhodovaní, či sérum zaradiť do svojej dennej rutiny. V tomto článku vám vysvetlím, čo je to pleťové sérum, prečo ma význam sérum pre našu pleť a kedy ho používať.

Máš otázky?