Ľahší čokoládovo-tvarohový koláč s jahodami

25.04.2020

Keď človek hľadá, tak stále nájdem a ja som natrafila na jednej stránke na tento koláčik. Ako inak, musela som si ho upraviť a tak vznikol tento, vanilkou prevoňaný koláčik :) 

Ako odmerku budeš potrebovať 2dcl hrnček a veľkú lyžicu. Je dôležité, aby všetko malo izbovú teplotu. 

Čo budeš potrebovať na cesto?

4 veľké vajíčka

3/4 šálky mlieka / trochu mlieka si nechaj, ak by bolo cesto husté/

125g rozpusteného masla 

2 šálky hladkej špaldovej múky

1  kypriaci prášok

Soľ

1 šálka kokosový cukor / alebo iný, ktorý máš doma

4 zarovnané lyžice kakaa


Čo budeš potrebovať na plnku? 

500 g jemný hrudkový tvaroh

1 sáčok trstinový cukor s vanilkovým luskom/ alebo klasicku vanilku

2 veľké vajíčka

2 vrchovaté lyžice kukuričný škrob

4 veľké lyžice kokosový cukor

10 ks Jahody 


S čím môžeš koláčik podávať?

Dokonalá kombinácia : Šľahačka a jahody

Príprava cesta

V jednej miske si zmiešaj 4 vajíčka, mlieko a rozpustené a vychladené maslo. V druhej miske si zmiešaj suché ingrediencie. Múku, kypriaci prášok, preosiaté kakao, cukor/ pokiaľ je to potrebné, tak ho tiež preosej, štipku soli. Všetko premiešaj a postupne pridávaj k tekutej časti. Ja som to miešala ručne metličkou. Ak sa ti bude zdať, že je cesto veľmi tuhé, tak si pridaj mlieko. Má byť také trochu naťahovacie, nie tekuté. 

Príprava plnky

Zmiešaj si tvaroh, celé vajíčka, cukor a kukuričný škrob v miske. Pokiaľ chceš mať hladkú plnku , bez tvarohových hrudiek , môžeš ju vymiešať s mixérom. Nám chutila, aj hrudkami. Do toho si narež jahody na malé kocky . Premiešaj.


Postup ako vrstviť koláč. 

Je to trošku náročnejšie, ale ten výsledok stojí za to. Takže sa ozbroj aj s troškou trpezlivosti.

Priprav si menší plech s papierom na pečenie. Budeš potrebovať aj plastovú stierku a misku s vodou. Na pripravený plech s papierom na pečenie si pomocou lyžice a stierky urob tesne vedľa seba kôpky čokoládového cesta a postupne ich roztláčaj do strán . Stierku a lyžicu musíš neustále namáčať do vody .  Týmto spôsobom roztiahni  cesto na celú dĺžku plechu. Takto ti to pôjde krásne a nebude sa ti neustále oddeľovať od papiera. Polovicu cesta si nechaj na vrch koláčika.

Ak maš spodnú čokoládovú časť spravenú, tak nalej na to tvarohovú plnku, ktorá je trošku redšia, čo však nevadí. Po upečení krásne stuhne. 

Posledná fáza - na vrch už len lyžicou dávaj menšie kôpky čokoládoveho cesta, s tým že trošku vynecháš niektoré miesta. Pripájam foto, ako by to malo vyzerať.

Pečieš 35minút pri teplote 180°C

Priznám sa, že som mala trošku obavy, či sa mi tento koláčik podarí. Cesto bolo najprv tuhšie ,ale po upečení bolo jemné. 

Ak sa do toho pustíte, vaše fotky ma veľmi potešia :)

Držím palce, nech sa Vám pečenie vydarí!! 

Želám dobrú chuť!

Zuzka

Máš otázky?