Kulajda

17.08.2019

Kulajda je jedno z jedál, ktoré fakt stojí za to a je to doslova gastonomický zážitok..pridávam recept a postup aký nám doma vyhovuje a hlavne čo je super, je to bez múky. Čo nám maximálne vyhovuje :) Verím, že bude aj tebe...

  • 3 veľké  zemiaky
  • 250 g čerstvé šampiňóny alebo sušené huby, ktoré si namočíme deň vopred
  • 2 cibule
  • 500 ml smotana
  • 2 litre zeleninového vývaru, alebo bujónu
  • olej, soľ,ocot alebo šťava z citróna
  • kmín,soľ,bobkový list, nové korenie,kôpor
  • 8 vajec - počítam jedno vajíčko na osobu

Postup :

  1. Do hrnca daj olej nakrájanú cibuľu, soľ a nechaj dusiť asi 15 minút.
  2. Pridaj nakrájané šampiňóny ( alebo vopred namočené sušené huby ) a dus asi pol hodiny.
  3. Potom pridaj nakrájané zemiaky a restuj ich asi 5 minút.
  4. Pridaj všetky koreniny okrem kôpru a restuj asi jednu minútu.
  5. Zalej s vývarom a smotanou a nechaj variť asi pol hodiny.
  6. Zemiaky s cibuľou vytvoria dostatočné zahustenie, takže v žiadnom prípade nedávaj múku !!!
  7. Pred koncom varenia pridaj kôpor a dochuť octom.
  8. Niekto dáva aj cukor, ale ten nie je veľmi potrebný, lebo opražená cibuľa je dosť sladká.
  9. Vajcia môžeš dať variť na dva spôsoby
  10. Osobitne v inej nádobe, alebo do vriacej polievky na konci varenia rozklepni vajcia na spôsob "stratených vajec"...uf, ale ten názov pre nás mužov znie hrôzostrašne...
  11. Dobrú chuť!!!


Verím, že kulajda sa vydarí a ak bude aj chutiť, tak budem Ti vďačná za tvoj komentár, ktorý môžeš napísať o niečo nižšie :)

S láskou Zuzka

Najnovšie články na blogu

Prečítajte si, čo je nové
 

Ak máš rád/a čokoládu, tak si ju rozpusť s kokosovým olejom, polej bábovku, posyp orechami a luxusná dobrota je na svete..

Patríš aj ty medzi tých, ktorí si nechávajú nákup vianočných darčekov na poslednú chvíľu? Prípadne ešte rozmýšľaš medzi maličkosťami, ktoré by ešte potešili tvojich najbližších? V tomto blogu nájdeš odo mňa pár tipov, ktoré ti môžu pomôcť. Verím, že tento môj výber poteší nielen teba, ale aj tvojich najbližších.

K týmto medovníkom nie je čo dodať, možno len to, že sú rýchle, mäkké a chutné :) dokonca zachutili aj môjmu mužovi, ktorý teda suché sladkosti veľmi nemusí.. Tak nech sa páči, pripájam recept aj s postupom: