Kulajda

17.08.2019

Kulajda je jedno z jedál, ktoré fakt stojí za to a je to doslova gastonomický zážitok..pridávam recept a postup aký nám doma vyhovuje a hlavne čo je super, je to bez múky. Čo nám maximálne vyhovuje :) Verím, že bude aj tebe...

  • 3 veľké  zemiaky
  • 250 g čerstvé šampiňóny alebo sušené huby, ktoré si namočíme deň vopred
  • 2 cibule
  • 500 ml smotana
  • 2 litre zeleninového vývaru, alebo bujónu
  • olej, soľ,ocot alebo šťava z citróna
  • kmín,soľ,bobkový list, nové korenie,kôpor
  • 8 vajec - počítam jedno vajíčko na osobu

Postup :

  1. Do hrnca daj olej nakrájanú cibuľu, soľ a nechaj dusiť asi 15 minút.
  2. Pridaj nakrájané šampiňóny ( alebo vopred namočené sušené huby ) a dus asi pol hodiny.
  3. Potom pridaj nakrájané zemiaky a restuj ich asi 5 minút.
  4. Pridaj všetky koreniny okrem kôpru a restuj asi jednu minútu.
  5. Zalej s vývarom a smotanou a nechaj variť asi pol hodiny.
  6. Zemiaky s cibuľou vytvoria dostatočné zahustenie, takže v žiadnom prípade nedávaj múku !!!
  7. Pred koncom varenia pridaj kôpor a dochuť octom.
  8. Niekto dáva aj cukor, ale ten nie je veľmi potrebný, lebo opražená cibuľa je dosť sladká.
  9. Vajcia môžeš dať variť na dva spôsoby
  10. Osobitne v inej nádobe, alebo do vriacej polievky na konci varenia rozklepni vajcia na spôsob "stratených vajec"...uf, ale ten názov pre nás mužov znie hrôzostrašne...
  11. Dobrú chuť!!!