Kulajda

17.08.2019

Kulajda je jedno z jedál, ktoré fakt stojí za to a je to doslova gastonomický zážitok..pridávam recept a postup aký nám doma vyhovuje a hlavne čo je super, je to bez múky. Čo nám maximálne vyhovuje :) Verím, že bude aj tebe...

  • 3 veľké  zemiaky
  • 250 g čerstvé šampiňóny alebo sušené huby, ktoré si namočíme deň vopred
  • 2 cibule
  • 500 ml smotana
  • 2 litre zeleninového vývaru, alebo bujónu
  • olej, soľ,ocot alebo šťava z citróna
  • kmín,soľ,bobkový list, nové korenie,kôpor
  • 8 vajec - počítam jedno vajíčko na osobu

Postup :

  1. Do hrnca daj olej nakrájanú cibuľu, soľ a nechaj dusiť asi 15 minút.
  2. Pridaj nakrájané šampiňóny ( alebo vopred namočené sušené huby ) a dus asi pol hodiny.
  3. Potom pridaj nakrájané zemiaky a restuj ich asi 5 minút.
  4. Pridaj všetky koreniny okrem kôpru a restuj asi jednu minútu.
  5. Zalej s vývarom a smotanou a nechaj variť asi pol hodiny.
  6. Zemiaky s cibuľou vytvoria dostatočné zahustenie, takže v žiadnom prípade nedávaj múku !!!
  7. Pred koncom varenia pridaj kôpor a dochuť octom.
  8. Niekto dáva aj cukor, ale ten nie je veľmi potrebný, lebo opražená cibuľa je dosť sladká.
  9. Vajcia môžeš dať variť na dva spôsoby
  10. Osobitne v inej nádobe, alebo do vriacej polievky na konci varenia rozklepni vajcia na spôsob "stratených vajec"...uf, ale ten názov pre nás mužov znie hrôzostrašne...
  11. Dobrú chuť!!!


Verím, že kulajda sa vydarí a ak bude aj chutiť, tak budem Ti vďačná za tvoj komentár, ktorý môžeš napísať o niečo nižšie :)

S láskou Zuzka

Najnovšie články na blogu

Prečítajte si, čo je nové
 

Dvaja ľudia s rovnakou výškou a hmotnosťou môžu mať dve naprosto odlišné postavy. Zloženie tela ako vieme je pomer tuku a svalov. Tu však nejde až tak o to, koľko nám váha ukáže kilogramov, ale základ aká je je kompozícia nášho tela a hlavne to, AKO SA CÍTIME.

Z výživového hľadiska sa väčšinou zaradzuje medzi nestrávitelné sacharidy a na etiketách potravín sa často uvádza zvlášť. Avšak pre náš tráviaci systém je veľmi prospešná, z viacerých dôcodov:

Je naozaj nejaký rozdiel medzi nespočetnými kolagénovými produktmi na trhu? To závisí od toho, koho sa pýtate. S toľkými protichodnými informáciami od doplnkových spoločností, sociálnych médií a významných osobností je stále ťažšie a ťažšie vedieť, čomu veriť. Ja som kolagén považovala za obrovský marketingový ťah, ktorý neprináša nášmu telu...