29.04.2024
Fajnový jablkový koláč s domácim vanilkovým pudingom
08.07.2018
Tento koláč milujem. Hovorí sa mu aj Alsaský smotanový koláč a je naozaj božský. Výhoda je v tom, že je naozaj jednoduchý a ak si k nemu prihodíte ešte aj kopček kvalitnej vanilkovej zmrzliny, tak nebíčko v papuľke je zaručené. Verím, že vám bude chutiť tak ako aj nám, hlavne našej Evičke a že dostanem od vás aj nejakú odozvu ako sa podaril. Tak šupkom na to :)
Potrebujeme:
- 200 g polohrubej múky
- 100 g masla
- 1 žĺtok
- 30 g práškového cukru
- soľ
Na plnku:
- 600 - 700 g jabĺk
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 3 žĺtky
- 100 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 200 ml smotany na šľahanie
Postup:
- Z múky, masla, jedného žĺtka, práškového cukru, soli a 2 polievkových lyžíc vody vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme hodinu postáť v chladničke.
- Jablká umyjeme, rozštvrtíme, vyberieme jadierka a každý kúsok niekoľkokrát na povrchu nakrojíme. Jablká pokvapkáme citrónovou šťavou.
- Ostaté cesto rozvaľkáme a prenesieme do tukom namastenej formy. Prstami upravíme a na niekoľkých miestach popicháme vidličkou.
- Na cesto poukladáme jablká a koláč pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 20 minút.
- Kryštálový a vanilínový cukor vyšľaháme s troma žĺtkami na penu, primiešame smotanu a nalejeme na predpečený koláč.
- Jablkový koláč vložíme naspäť do rúry a pečieme ďalších 30 minút.