Domáci chlieb

18.07.2018

Keď sme sa presťahovali do Egypta, zistili sme, že nám chýba klasický chlebík zo Slovenska. Tak som začala hľadať, skúmať, skúšať rôzne varianty a natrafila som na tento recept, ktorý som si veľmi obľúbila. V živote by som nepovedala, že budem niekedy piecť doma svoj chlieb. Ale bola to pre mňa výzva a dotiahla som to do dokonalosti. Môže to potvrdiť aj môj milovaný, ten už iný chlieb ani nechce. Tak či sa mi chce alebo nie, raz týždenne pečiem náš domáci chlebík. Je jednoduchý, rýchly, chrumkavý a hlavne chutný. Tá vôňa čerstvého chleba je úžasná. Už len ten kváskový sa naučiť a som dokonalá pekárka :)

Ingrediencie:

500 g hladká múka

1 a 1/2 hrnčeka vody / musí mať izbovú teplotu - ( šálka 2dc )

1 a 1/2 čajovej lyžičky soli

1 ks sušené droždie

3 čajové lyžičky kryštálový cukor

2 čajové lyžičky rasca celá

semienka - tekvicové, slnečnicové alebo iné, kto aké má rád

Postup:

Najprv si pripravím janskú alebo inú misku vhodnú na pečenie, ktorú si vytriem olejom a vysypem múkou. Pripravím si cesto..Do veľkej misky preosejem hladkú múku.. 1 a 1/2 čajovej lyžičky soli a premiešam. Pridám kryštálový cukor, rascu, droždie, semienka a prilievam postupne vodu.. Ja osobne preferujem miešanie cesta rukou, aj keď mám profesionálny mixér na miesenie cesta. Takto najlepšie zistím, či je cesto dostatočne vymiesené. Ak bude cesto príliš husté, treba pridať vodu, ak riedke, tak múku . Miesim až kým sa cesto neoddeľuje od misky a premiestnim do olejom vymastenej janskej misy....Prikryjem vrchnákom a dám aspoň na dve hodinky vykysnúť. Po vykysnutí, cesto neodkrývam, šupnem chlebík do vopred vyhriatej rúry na 230 stupňov a pečiem 40 minút. Potom chlieb odkryjem, uberiem teplotu na 200 stupňov a pečiem ďalším 20-30 minút... Tak aby bol z vrchu pekne hnedý..

A fajnový chlebík je hotový...

Dobrú chuť!!!

Zuzi :)